kinderboekenweek 2015

Op de basisschool van onze jongens is een heuse ‘versiercommissie’ actief. Wat een geluk dat ik daar deel van uit mag maken! Elk nieuw kleuterproject richten we de kijkkast in (het frame van een oude trofeeënkast met een zilveren lijst eromheen) en maken we raamschilderingen.  Het lag het laatste jaar een beetje op zijn gat, maar nu ik weer wat tijd over heb… Het thema deze keer? De kinderboekenweek natuurlijk!

Samen met mijn oudste dochter en een vriendin tekende ik professor Barrabas, Willie Wortel en natuurlijk Lampje op het raam. Ik vind het altijd heerlijk om op school bezig te zijn als de kinderen les krijgen. Je krijgt een goede indruk van het reilen en zeilen op school, het is (op een goede school) heel rustgevend, en de reacties zijn altijd positief! Wat wil je nog meer?

raamschildering opzetten

raamschildering kinderboekenweek 2015


Wil je zelf zo’n raamtekening maken? Dit is hoe ik het doe:

 • Eerst zoek ik een goed voorbeeld. Via Google afbeeldingen is genoeg te vinden!
 • Dan zet ik, met whiteboard marker, de tekening op het raam. Daarbij de volgende tips:
  – Kijk goed naar de verhoudingen van de tekening (de arm is even groot als het hoofd, de lengte van het hoofd is twee keer zo groot als de breedte, enz.).
  – Kijk goed naar horizontale en verticale lijnen (het topje van de hand zit recht onder de linkerkant van het gezicht).
  – Houd het voorbeeld erbij als je schuine lijnen moet tekenen. De lijn op het raam moet net zo schuin lopen als de lijn op het papier.
  Foutjes maken is niet erg. Een whiteboard stift wrijf je zo weer weg met je hand of een wc-papiertje.
 • Daarna is het een kwestie van lijnen overtrekken en vlakken inkleuren. Hier gebruik ik acrylverf voor. Dit blijft veel mooier en langer op het raam zitten dan bijvoorbeeld schoolverf en is makkelijk verkrijgbaar. Een groot nadeel: eenmaal opgedroogd, krijg je het niet meer uit je kleren. Het inkleuren doe ik met gewone kwasten, maar met de tamponeer-techniek. Zo worden het mooie, egale vlakken.

raamschildering Kinderboekenweek 2015

raamschildering acrylverf

raamschildering Raar maar waar


De kijkkast vind ik altijd een lastiger onderdeel. Ik ben niet zo goed in het stylen. Maar soms krijg ik toch een goed idee. Aan de reacties te horen, was dit er zo eentje.

Van een vriendin die in een lab werkt, kreeg ik een mooie verzameling glaasjes en houders. De enige manier om al die kleine glaasjes goed te presenteren is door ze te vullen met een kleurige vloeistof en tegen een witte achtergrond te plaatsen. In een houten plaat boorde ik gaatjes, waardoor ik de glaasjes met ijzerdraad kon ophangen. Uit mijn taartenverzameling pakte ik eetbare kleurstoffen. Nu nog een goede compositie, en klaar is kees!

limonade laboratorium Kinderboekenweek 2015


Om het geheel nog wat humor en sfeer mee te geven bedacht ik wat grappige uitspraken. Een simpele vorm van ‘handlettering’. Vooral de waarschuwing voor ontploffingsgevaar sloeg bij de kinderen in als een bom!

Natuurlijk is het allemaal water met eetbare kleurstof, dus niets om bang voor te zijn!

kijkkast Kinderboekenweek 2015

kijkkast Kinderboekenweek 2015

kijkkast Kinderboekenweek 2015

kijkkast Kinderboekenweek 2015

kijkkast Kinderboekenweek 2015

kijkkast Kinderboekenweek 2015

kijkkast Kinderboekenweek 2015


Nog meer versierideeën? Op de site van de kinderboekenweek staan een heleboel leuke weetjes (link). Ik heb ze geprint en op het prikbord bij de bovenbouw gehangen. Gegarandeerd succes!

prikbord weetjes Kinderboekenweek 2015