Minibieb

Heb jij er ooit een gezien? Ik niet, maar het leek mij zo’n leuk idee: een eigen minibieb. Een klein kastje waar je gelezen boeken in zet, die andere dan gratis mogen lenen of ruilen tegen een ander boek. Op de officiële website van minibieb zie je dat er al meer dan 800 in Nederland zijn! Maar nog maar eentje in Ede, dus tijd voor een tweede!

Nadat ik weer met een volle tas boeken van een rommelmarkt terugkwam moest het ervan komen. Ik ben direct aan de slag gegaan. Eerst maakte ik een tekening van mijn ideale minibieb. Mooi zwart, net als het schuttinkje in de voortuin, met een witte binnenkant, net als de kast in de woonkamer, en zelfgeschreven letters met krijtstift.

ontwerp


Om het mezelf makkelijk te maken, besloot ik eerst de palen in de grond te zetten en daarna de precieze afmetingen te bepalen. Het is altijd een lastig klusje om deze precies op de goede afstand te krijgen, dus dan maar andersom. Deze keer had mijn man zin om te helpen. We hebben ze maar direct in beton gestort, want er komt toch aardig wat gewicht in te hangen.

palen
afmetingen minibieb


De palen bleken een tussenruimte van 51 cm te hebben. Nu was het een kwestie van de plankjes voor de minibieb op deze maat aan te laten sluiten. Ik kon aan de slag met wat resthout uit de schuur en een cirkelzaag. Het hout dat ik koos was niet te dun of te zwaar, maar wel geschikt voor buiten. Het is natuurlijk heel belangrijk dat het kastje goed tegen verschillende weersomstandigheden kan!

cirkelzaag
delen minibieb


De verschillende delen zijn met schroeven aan elkaar verbonden. Daarna zijn alle kieren goed gekit. Het is belangrijk dat het kastje goed waterdicht is! Natuurlijk wil ik de boeken zo goed mogelijk beschermen tegen weersinvloeden.

minibieb in de maak
goed kitten tegen regen


Ik heb de buitenkant van de minibieb met zwarte teer geverfd. Teer beschermt het hout goed tegen regen. Deze kleur past ook goed bij het schuttinkje in de tuin (ook niet onbelangrijk natuurlijk!). De binnenkant kreeg een witte verf.

geverfd met teer


De deurtjes die ik eerst had gemaakt, braken al snel. Dus kwam er een nieuwe, grote deur. Daarachter lijmde ik een plexiglas plaatje. Zo kun je vanaf de stoep goed zien welke boeken erin zitten. Ik koos ervoor de scharnieren aan de bovenkant te bevestigen, zodat het deurtje niet per ongeluk open kon blijven staan.

plexiglas deurtje


Tot slot nog een mooi handvat van een stukje leer eraan, magneetjes plaatsen, letters erop, tussen de palen bevestigen en boeken erin! Vanaf nu is iedereen welkom om een leuk boek te komen lenen of ruilen. Wil je weten waar hij precies staat? Bekijk dan hier de omschrijving op de pagina van minibieb.

minibieb Ede


0 thoughts on “Minibieb

 • G. Nieuwenhuis says:

  Heb je een tekening met maten? Bij het KDV waar ik werkzaam ben willen ze ook 2 biebkasten plaatsen en dit is op zich een mooie maat en mooie kast. Zou graag dus de maten /tekening van jou willen gebruiken om deze te gaan maken.

 • Dank voor de handige tips!
  Zwarte teer, afkitten, scharnieren aan de bovenkant.
  Succes met de bieb 🙂

 • Erg leuk. WIj zijn met een burendagcommissie is aan het inventariseren wat er zoal nodig zou zijn om zo’n kastje te maken. Enig idee wat de kosten zoal waren voor de materialen?

  • Hoi Lydia, geen idee meer hoeveel ik uitgegeven heb aan materialen. In elk geval een plaat multiplex (waterbestendig), stukje plexiglas, twee scharnieren en wat bevestigingsmateriaal. Succes ermee! Jolanda

Comments are closed.