Groen schoolplein – opbouwen

Voordat we aan het opbouwen van het groene schoolplein konden beginnen is er heel wat werk voorbereid! Lees maar eens in de blog Groen schoolplein – voorbereiden.

Gaandeweg hebben we het plan iets aangepast. De plattegrond ziet er nu zo uit:

ontwerp schoolplein april 2015


De laatste dag in maart waarop de vmbo-leerlingen van het Groenhorst College ons kwamen helpen hebben we ons, samen met onze eigen leerlingen, gestort op de moestuinborders en de buitenklas. Wat zijn die leuk geworden! Ondertussen spelen onze kinderen heerlijk met de autobanden.

leerlingen helpen moestuinborders metselenmoestuintjes en buitenklasbuitenklasmoestuinspelen met autobanden


Op 21 maart deden we mee met NLdoet!

Luister ook even naar het radio-interview met Ede FM.

De dag voor NLdoet zijn de stratenmakers al begonnen en is er 20 kuub zwarte grond geleverd door Van de Zandschulp. Helemaal gratis! Fijn, want zo hadden we op onze grote klusdag genoeg te doen:

 • geulen graven en hier zwarte grond in storten voor de wilgenbouwsels
 • de moestuinborders vullen met zwarte grond en de eerste fruitboompjes erin zetten
 • de waterafvoer afdichten en de putten verwijderen
 • stoeptegels verwijderen
 • 1e speelheuvel met autobanden maken
 • tractorbanden ingraven.

stratenmakers Willem en WimZwarte grondSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES


Na een week regen staat er op 30 mei weer een leuke activiteit op het programma: voor groep 6, 7 en 8 een workshop wilgen vlechten onder leiding van wilgenvlechter Jac de Cock. Hij zal ons ook lesgeven over het nut van de wilg. Interessant! Want wist je dat:

 • we vlechten met frans-gele wilgenstaken? Deze werden in de prehistorie ook al gebruikt om mee te vlechten.
 • het stuifmeel heel gezond is voor bijen? Hierdoor kunnen ze 9 weken leven i.p.v. 6 weken.
 • de blaadjes van wilgen goed zijn tegen hoofdpijn? Ze worden zelfs in aspirines verwerkt.
 • wilgen veel insecten aantrekken en daar weer veel vogels op af komen?
 • die vogels door hun poep weer zaden verspreiden waar planten met bloemen en besjes uitgroeien?
 • er paddenstoelen groeien in het rottende hout van wilgen?
 • er al 33 jaar wilgenmatten tegen de afsluitdijk liggen ter bescherming tegen het zeewater?
 • men vroeger wilgen gebruikte als afrastering voor het vee, als basis voor muren en om (was)manden mee te vlechten?
 • je met wilgentwijgjes kunt knopen? Dit gebruikte men voordat het touw was uitgevonden.
 • je hele leuke dingen kan maken van wilgen? Ze moeten dan wel pas geknipt of goed nat zijn, alleen dan zijn ze buigzaam.

SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURES SAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURESSAMSUNG CAMERA PICTURES


Ik ben regelmatig op het schoolplein te vinden. Vaak met een groepje kinderen om me heen. Bij het storten van de fundering voor de bloembak hebben de kleuters geholpen met steentjes sjouwen. Dit puin vormt een mooie, stevige basis. Wat zullen de wilgenhutjes straks een vrolijk tuintje krijgen! Met dank ook aan Bruil Beton & Mix die ons een bigbag metselmortel wilde geven en RS de Groot Transport die deze zak van 1500 kg op het schoolplein wilde neerzetten.

Bruil schonk ons een bigbag metselmortel kleuters helpen met de bouw van een fundering
metselen van de bloembak


In april zijn ook plantjes van de AH moestuinactie klaar om buiten gepoot te worden. De jongens van groep 8 hebben de moestuinbak verder gevuld met tuinaarde en er paadjes ingelegd. De meiden hebben de plantjes gepoot. Heerlijk om die kinderen zo bezig te zien op het plein!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES


Langzaam maar zeker kunnen we dit project afronden. Eén van de laatste dingen die gepland staat is het insectenhotel. Op Pinterest hebben we veel leuke ontwerpen gezien, maar we wilden het ook praktisch houden. Van een vriendin kregen we houten kistjes die we als basis gebruiken. Elk kistje krijgt een andere vulling. Daaromheen een frame van douglas hout. Een mooie houtsoort die we ook voor de hekjes rondom de border gebruiken. Hier zie je ons ontwerp.

ontwerp insectenhotel ONS Ede